Sail Succes

Sales blog

Aanleg van een groendak

4 groendak

De knoop is doorgehakt, het wordt een groendak. Het aanleggen wordt meestal gedaan door professionals, dit is omdat er anders kans op lekkage ontstaat. Een sedumdak bestaat uit 5 lagen, die altijd in dezelfde volgorde worden aangebracht. Op je huidige dak wordt allereerst een beschermlaag aangebracht, dit is een stevig doek waar geen wortels doorheen kunnen groeien. In de volgende laag wordt het overtollige water weggevoerd. Deze twee lagen worden beschermd door een filterdoek, wat ervoor zorgt dat er geen plantenvoeding terecht komt waar het niet hoort. Daar bovenop komt een voedingsbodem en natuurlijk, de plantjes zelf. Je zou verder kunnen gaan door voor een sedumdak met zonnepanelen te kiezen.

Sedummatten

Nu zijn er twee verschillende opties om de plantjes op je dak aan te brengen. Een sedummat of een sedumcassette. Allebei hebben ze hun voor- en nadelen. Allereerst de sedummat, een sedummat is te vergelijken met een grasmat. Hierop zijn de planten dus al gegroeid, wat ervoor zorgt dat het sedumdak gelijk een mooie begroeiing heeft. En net als grasmatten kun je sedummatten op maat snijden waardoor deze altijd mooi op je dak passen. Het aanleggen van een sedumdak met matten is iets meer werk dan wanneer cassetten gebruikt worden, zeker omdat de matten best zwaar kunnen zijn. Door hun gewicht zijn ze niet voor elk dak geschikt, dus het is belangrijk de draagcapaciteit te weten van je dak.  

Sedumcassettes

De tweede optie zijn de sedumcassettes. Dit zijn lage plantenbakken waarin vetplantjes zitten. De bakken klikken in elkaar en vormen zo een systeem wat vrij eenvoudig en snel aan te leggen is. Sedumcassettes zijn niet zwaarder dan 60 kilo per vierkante meter, waardoor deze op bijna elk dak gelegd kunnen worden. Ook zijn de cassetten uitermate geschikt voor daken met een helling, ze blijven namelijk heel goed op hun plek zitten. Wel groeien planten in een sedumcassette minder lang dan de planten in een sedummat.